Spitalul de Arși: Trei pacienți sunt în continuare în stare critică și alți doi în stare gravă

Spitalul de Arși: Trei pacienți sunt în continuare în stare critică și alți doi în stare gravă
Publicat: 09/11/2015, 15:07
Actualizat: 28/11/2015, 17:15

„După toate transferurile și evenimentele neplăcute din weekend, am mai rămas cu trei bolnavi în stare critică și doi bolnavi în stare gravă. Evoluția celor doi bolnavi sperăm să fie bună, par a se îndrepta spre bine, mai au niște etape de trecut până li se vindecă arsurile și sperăm că vor fi bine”, a spus dr. Adrian Stănculea.

El a precizat că dintre cei trei pacienți aflați în stare critică, unul este foarte grav, unul mediu și un altul ar putea avea o evoluție grav, să treacă de etapa critică. „Poate vom reuși să îl desprindem de ventilator. Vom vedea”, a precizat Stănculea.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Arși a adăugat că deocamdată nu sunt noi informații privind alte transferuri, dar o altă echipă de medici străini ar putea ajunge luni.

Medicul a mai spus că Spitalul de Arși a primit de la Ministerul Sănătății kituri pentru intoxicația cu cianuri.

„Această intoxicație cu cianuri nu a părut foarte manifestă, pentru că acolo este un întreg mecanism care ar trebui să se regăsească: niște dozări care nici la noi, nici la alte spitale, nu au apărut ca fiind mari. Deci nu au existat niște semne de intoxicație cu cianură la bolnavi, la momentul venirii, așa că utilitatea acelui kit, la acel moment, mi-e greu să o definesc. (…) Mi-e greu să vorbesc de utilitatea lui de la început, pentru că noi ne-am confruntat cu asemenea intoxicații și nu au fost semnele unei intoxicații severe cu cianuri”, a precizat Stănculea.

Precizările au fost făcute după ce presa a scris că, după incendiul din clubul Colectiv, spitalele nu aveau în dotarea standard antidotul împotriva intoxicațiilor cu fum. Cyanokit, un medicament aprobat în UE din 2007, este folosit în cazul intoxicărilor cu cianuri, în cazul victimelor care au inhalat sau au fost expuse tegumentar fumului toxic rezultat din incendiile izbucnite în spații închise. Pe site-ul companiei producătoare, indicația este ca acest medicament să fie administrat cât mai repede cu putință. Medicamentul este un tratament-standard în SUA, Marea Britanie sau Franța, în cazurile de intoxicări cu fum.

Toate cele 26 de persoane care au decedat în seara tragediei din clubul Colectiv aveau în sânge monoxid de carbon și acid cianhidric în doză toxică, iar la 18 dintre acestea, concetrațiile erau peste valorile letale, potrivit rezultatelor analizelor toxicologice efectuate de INML.

„Toate victimele au fost expuse în grad diferit la concentrații ridicate de funingine, aerosoli și gaze toxice generate în incendiu, între care monoxidul de carbon și acidul cianhidric sunt dovedite ca prezente. În aceste tipuri de incendii rezultă însă și alte tipuri de substanțe toxice: poliuretanul (ex. bureți folosiți în antifonare etc.) și poliacrilonitrilul (ex. fibre folosite la etanșarea racordurilor de țeavă) generează acid cianhidric și izocianați, oxizi de azot, oxizi de sulf; policlorura de vinil (ex. plastice de orice fel) generează hipoclorit, acid clorhidric, acid fluorhidric; cauciucul generează hidrogen sulfit, acroleină, aldehide, benzen, fenoli, bioxid de sulf etc.”, arată raportul INML.

În raport se menționează că la toate aceste substanțe, efectele toxice se manifestă imediat, ca urmare a acțiunii directe.

Multe dintre aceste substanțe determină în corpul uman și manifestări toxice la distanță în timp față de expunerea inițială, ceea ce face ca persoane care se află internate în spital să prezinte o patologie combinată postcombustională (arsuri) și toxică.

În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 26 de persoane, iar pe dum spre spital a mai murit o persoană. În zece zile de la tragedie au decedat alte 19 de persoane, numărul victimelor ajungând, luni, la 46.

Alte aproximativ 150 de persoane au fost rănite și internate în spitale din Capitală. Dintre cei internați, 83 sunt în continuare spitalizați în Capitală, iar 35 au fost transportați spre unități sanitare din străinătate, însă patru au decedat. Ultima care a decedat, luni, la o clinică din Israel, este jurnalista și fotografa Teodora Maftei, care fusese transferată săptămâna trecută, la o clinică din Israel. Bateristul trupei Goodbye to Gravity, Bogdan Enache a murit duminică seară, după ce a intrat în stop cardiorespirator în aeronava care îl transporta la o clinică din Elveția și care a fost întoarsă din drum. Alți doi răniți au decedat sâmbătă, după ce au ajuns în Olanda.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Moștenitorul Hermès, care intenționa să-și lase averea grădinarului său, se plânge că i-au dispărut miliarde...
Patricia a comandat o ciorbă de văcuță și o saramură de crap, într-un restaurant din...
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au...
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un...
„Creierul” atacului terorist de la 11 septembrie, Khalid Sheikh Mohammed, şi-a recunoscut vinovăţia şi scapă...
Familia Regală, lovită de o nouă tragedie! Prințul și-a dat ultima suflare pe un pat...
“Mi se ia os din coastă și să mi se pună în frunte”! Dana Roba,...
Directorul Muzeului Național de Artă i-ar fi trimis unei angajate o banană într-un plic negru....
Al cui e al doilea ADN găsit sub unghiile doctoriței Gavril! Dezvăluiri șocante despre cazul care...
Scandal la Jocurile Olimpice de la Paris. O italiancă a părăsit ringul de box pe...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Ce mașină va primi David Popovici de la Ion Țiriac pentru medalia de aur
Pentagonul anunţă că trei bărbaţi acuzaţi de complot în atacurile de la 11 septembrie au...
S-a AFLAT! Cum a fost ridicată PRIMA piramidă din Egiptul antic?
TAXA pe care șoferii sunt obligați să o plătească. Lovitură pentru românii până în 30...
Mulți șoferi fac un gest periculos. E inutil și are legătură cu radarul
Insula Iubirii sezonul 8. Mama Cristinei, nouă replică dură pentru Andrei. Ce a scris pe...
„Am vrut să mă arunc în fața mașinii” Mama Luizei Melencu își strigă durerea, la...
Gheorghe Turda, confesiuni în lacrimi despre soția sa. Ce a învățat de la partenera de...
Cutremur semnificativ de magnitudinea 4,4 grade, în România. În ce zone s-a resimțit seismul
BANCUL ZILEI. O blondă intră tremurând într-o farmacie: - D..d..doaaamnăă..a..veve..ți vi..vibratoare?
Arheologii au descoperit un mormânt princiar cu obiecte funerare prețioase